Skip to main content

Sägner, anekdoter och inspiration- Föredrag med bildspel och fika i Vissefjärda Lördag den 19 februari

Skogen inspirerar oss människor, nu som då.

Då trodde man sig dela skogen med allehanda väsen och oknytt. Man sökte också förklaringsmodeller för märkliga stenblock, träd eller rösen i naturen. Säkert  också underhållning av en god berättare som gärna kryddade lite extra för en bit mat o uppehälle en mörk höstkväll.

Lördag den 19 feb kl 14 visar Åsa Halin sina foton och kanske också någon akvarell inspirerad av skogarna runt Vissefjärda och kryddar med sägner, anekdoter och allehanda historier från trakten.
Man anar historier som en gång berättats om det stora flyttblocket invid vägen eller vid det enorma stenröset som imponerar på oss än idag.
I arkiven hittar jag även andra historier. Som den om kloka-gubben som bytte fioler med strömkalen inte mindre ön 3 gånger vid rappvattnet (bortåt Bockabo tror jag det låg-innan urdikningar) och som var den ende som fick spela för älvorna vid Transjön.
Och… varför fick länsman bygga upp murarna dag efter dag nedåt Fur? Du undrar kanske varför ska man alltid ha en bit stål i fickan soliga dagar när man vandrar nedåt Piggsmåla? … Och vad var det egentligen som den kloka gumman sa till prosten när hon blev ditkallad?
Visste Du att Drakar gärna bosatte sig i stenrösen. Man trodde att jättarna kunde komma vandrandes med sina stenblock och att vättarna inte var så goa att tas med alltid? Och trollen… de kunde både vara till hjälp och förtret minsann.
Ja, förr trodde man sig dela skogen och naturen med allehanda väsen och figurer i Sverige. Många historier har gått förlorade men endel finns kvar andra kan man ana i skumrasket där invid stenblocket
Kom så ska jag berätta vetja!

Lördag den 19 februari kl 14.00 i Vissefjärda föreningshus. Förbokas! (Så fixar vi fika)-senast torsdag 17 feb

200kr inkl. fika
Förboka till: mail@asahalin.se el sms 0706271401 (antal, tel o namn)
(Det blir det kaffe och hembakt👍)
PS: Jag stavar mitt namn med ett! L. Gammal Ångermanländsk stavning. viktigt när du mailar osv. Jag bekräftar alltid med ett retur meddelande
Dela gärna och sprid informationen!

Vad mer kan man göra i Vissefjärda då?

Mellan vernissage och föreläsning kan du passa på att ta en promenad till kyrkan, stallarna och Lyckebyån för att se vår nybyggda bro. Du kan flanera på vägen vid golfbanan utmed Kyrksjön. Vacker golf miljö. På andra sidan ligger byn Klättorp som också är en vacker by att strosa genom. Du kan ta en tur ner till vår badplats och naturkamping Törestorps camping eller Hallarna som vi säger här. Det är en vacker udde ut i sjön Törn. Är du inte hågad för vinterbad så kanske du bara kan flanera lite. Skylten mot Eremitemålaby visar också skylten för fornminne. Där kan du se Antamålarör som är en mäktig lämning från Istiden. Utmed vägen dit- precis utanför byn på vänster sida, ligger även klockstenen.

Vägen bort mot Linnefors är också vacker, trevlig att promenera. Den gamla gården i Linnefors är ett gammalt järnbruk. Klicka här för info Där finns skyltar som berättar. Vackra Linnefors gård finns kvar men byggnaderna från bruket är sedan länge borta.

Vill du ta en ordentlig promenad eller se vacker natur, ta en tur bortåt Torsjöleden. Besöka spännande Ödevata Gårdshotell. Här finns många små fina vägar och miljöer. Men ta med kartan 😉 (appen i telefonen)

Kanske Vissefjärda café, Pizzeria David, Fiddekulla trädgård har öppet denna dagen? Ibland erbjuder även äldreboendet Dackegården en god husmanskost för allmänheten. Men titta på deras hemsidor för öppettider.

I Vissefjärda finns även ICA Nära och behöver du tanka finns Runes bensin

Hjärtligt välkomna till  Vackra Vissefjärda

Åsa Halin

Konstnär

 

 

Akvarell, Akvarellkonstnär, anekdot, att göra i Blekinge, att göra i Emmaboda, att göra i kalmarlän, att göra i Vissefjärda, Emmaboda, föredrag, naturfotografi, sägner, tavlor, Vissefjärda