Skip to main content

Funderingar kring en sten i Båldön

Så är det dags att knyta ihop säcken beträffande stenarna. Jösses, jag minns knappt upprinnelsen till denna gåta.

Så här var det nog

I ett dokument ur Emmabodabygdens arkivförenings samlingar berättas om Brombo Flisa i Troxhult.(Jag tar gärna emot all info kring denna mail@asahalin.se då jag inte funnit den)  men också om en sten som han kallar ”Kronstenen i Båldö-mo”.

Kronstenen i Båldö-mo

Där finns också en enkel teckning på stenen. En rund natursten med en enkel symbol på. Symbolen ser ut som en …båt.  Hm. så spännande. Den har jag inte hört talas om tidigare. Jag ska i ärlighetens namn säga att jag inte heller direkt lagt på minnet stensättningar jag sett här i Småland, ja om de inte direkt utmärker sig på ett säreget sätt.  I Båldön har jag heller inte heller vandrat så mycket.  Jag slänger ut en fråga på sociala medier. På sidan Vissefjärda Historier på Facebook. Svaret jag får är om det möjligen är kungastenen jag kan mena?

Fornsök

Ja kanske det är Kungastenen man talar om? Någon skickar med en länk till Fornsök:  Till Fornsök om Kungsstenen i Båldön

Jag tänker att då är saken löst och jag far dit för att titta och fotografera,  men inte hittade vi någon sten. Jag tänker att kanske den glömts bort? -Det var ju en natursten. Kanske den är övervuxen av mossa så den inte längre utmärker sig alls? Ja kanske den nu blivit som vilken sten som helst och att den nu försvunnit helt enkelt?   Jag lägger ner det hela åtminstone för tillfället.

Kring Furs bro

Så läser jag ett häfte om Furs bor och där…en vacker teckning av en natursten med en säregen inristning.  Men, det är ju ”Kronstenen” och där står att det är ett kors inhugget i stenen som också kan tydas som en krona. Spännande! Älmtamåla skolrote sålde foldern.

Furs bro idag,  tycker mig minnas att den stått så här ett bra tag invid den vackra och väl omhändertagna rastplatsen och turist informationen på Blekinge sidan.  I historien kring Sydöstra Småland och Norra Blekinge står ofta nämnt Fur. Här har slutits bonde freder och Kungsvägen gick här en gång. Känns som en viktig symbol i historien från våra trakter, tänker jag. Kanske det inte fanns någon bro på Dackes tid?

Hur som helst verkar det inte slutits något avtal idag, om hur man ska laga den gamla bron. Hm!

Kungsvägen

Funderar också kring Kungsvägen som byggdes 1680. Den gick från Karlskrona via Eksjö till Stockholm och byggdes just för att man skulle få förnödenheter ner till örlogsstaden. Läste någonstans att norr om Fur gick det bara ridstigar innan man byggde Kungsvägen. Gärna på åsryggar. Tänker att det måste varit lättast innan utdikningarnas tid och kanske även i en  säkerhetsaspekt,då det också lär ha funnits både rövare och tjuvar i storskogarna här en gång.

Promenerade på en åsrygg en kort, kort bit i vintras. Åsryggen som ännu finns kvar ( Åsryggen ska ha slingrat sig jämte väg 28an i dessa trakter) mellan Bromboda och Bamsekulla.Lite svår att nå, men väl på krönet så tänkte jag att, ja men visst, självklart! Så perfekt att ta sig fram här uppe. Dessutom plant, torrt och med bra sikt. Att ha rid stigar på det viset var ju naturligtvis smart.

(Ska leta rätt på foton från pomenaden på åsryggen förra vintern. Kanske det blir ett blogginlägg en dag//Åsa)

Kungen red omkull här?

Det berättas i foldern om Furs bor att prosten Löfgren i Vissefjärda 1834 skrivit att det just skulle föreställa en krona och att det berodde på att det var ämnat som minnes sten över Carl XI (1655-1697) som ska ha trillat av hästen här vid stenen. (Jösses då!)

Det ska ha skett under tiden för byggandet av Karlskrona. (grundad 1680)  Man inser att kungligheter måste varit nästan gudomliga eller åtminstone väldigt, väldigt märkvärdiga en gång i tiden,  när man tog sig tid att tom. göra ett minnesmärke över en så neslig episod i Kungens liv.

Ler och tänker för mig själv att , tror jag det! Om kungen red här i Båldön på en dålig ridstig och dessutom så nesligt ramlade av hästen, att han ville bygga en redi´ väg.  Jag skrattar åt mina fantasier. Ja, vem vet vad som hände och sanning att säga så finns flersägner/syften  kring stenen -men först ska jag hitta själva stenen.

Korssten, gränssten eller kanske en fredssten?

Man skriver tex också att det mycket väl kan vara nåt man kallar för en korssten. (Hittar inget om vad en korssten är. Vet du? skriv nedan eller maila mig på mail@asahalin.se) På nåt ställe står det att det nog är en gränssten. (kanske korssten och gränssten är samma sak?) Gränsen till Danmark gick nära och kanske ibland även denna sträckning? Det finns också antydningar att det kan vara en fredssten, det låter trevligt. Önskar att det var anledningen till inristningen.

Inristningen

Jag som tycker om bilder tänker att jag hade nog inte hackat in en krona på det viset i en sten. Men det kanske är en vedertagen symbol för en kungakrona? Jag tycker (med min fantasi) att det ser ut som en… båt. Hm!

Någon knackar på

Jag lägger upp även detta på sociala medier (FB sidan Vissefjärda Historier) i hopp om att få information och faktiskt knackar det på dörren när jag sitter och förbereder en berättar afton. Jag är rätt långt ifrån Kronstenar och gränsmarkeringar när jag öppnar dörren. En man från Krukö berättar att, jajamen stenen ligger minsan kvar. Lite övervuxen av lav men man ser kronan, om än lite diffust. Han överräcker en hand ritad karta, byter några ord och går sedan. Jag liksom står kvar med kartlappen i handen och gapar häpen. Så väldigt skoj att någon vet, tar sig tid och kan visa.  Jag bestämmer mig att lägga arkivlänkar, bilder och historier åt sidan. Jag behöver nog en promenad.

Bosse hänger med. Vi beger oss till Båldön

Utmed den gamla vägen – Vi hittar Kronstenen/Kungastenen!

Vi finner den ganska omgående, men hade vi inte vetat att det fanns en inskription i stenen hade vi nog förklarat bort formen som syns på stenen som bara nåt som formats av lav och sprickor av tidens tand.

När vi går närmare syns det tydligare. Undrar vem som ristade? Undrar när? Vad ville man kommunicera till oss som kom efter? Jag funderar hur många sådana inristningar som gjorts under århundraden som nu täckts med lav och mossa, sprängts bort, välts omkull, byggts in i hus utan att man ens tänkt på att det varit nåt inristat. Eller kanske just därför under en tid när man var skrockfull kanske.

Ser du  kronan eller korset? kanske en båt, som jag med min fantasi ser 🙂

Sägner och verklighet

Tänker ibland att platser kan ha haft betydelse för människor innan oss. Kanske tragiska, fina, dramatiska eller på annat sätt betydelsefulla saker hänt- precis där man står. Som Sandbyborg på Öland. Där sägs det att det pratades mystiskt om platsen, men ingen minns varför. Ett minne en känsla som liksom ärvts vidare genom generationer- som fragment av fantasifulla sägner, förnimmelser. Den verkliga historien har glömts sedan länge.  Så gräver man – och det anas att där finns nåt som kan givit upphov till sägnerna.

Och den fina vägstenen i Båldön

Men i Båldön står  faktiskt ännu en sten. (den norra gamla Kungsvägen förbi Båldön. se karta på länken nedan) En som man kanske i all hast mer tänker på som en ”kungasten” eller tom ”Kronsten”, men som faktiskt är en vanlig vägsten på fundament.

Ja, vanlig och vanlig. Jag tycker dessa stenar är så märkvärdiga och vackra. Man har lagt så mycket jobb på dem ja som att bygga fundamentet och även här rista in i stenen. Mannen som knackade på hos mig nämnde att på sådana stenar står märkt nummer och ibland bomärke. Här kunde man läsa ut vem som hade hand om vägen mellan denna vägsten och nästa. Snöröjning och underhåll. Ordning or reda.

Anar att här finns massor av intressant historia kring dessa märkvärdiga coh spännande stenar. Var rädd om dem! Vår historia ju! Det var lite knepigt att läsa och tyda men försökte mig på ett foto. Kanske någon vet historien om just denna stenen? (skriv nedan eller maila mail@asahalin.se) Jag tänker att detta får bli nåt att titta på en gång när tid finns. Hittar så mycket intressant men måste liksom avgränsa mig. Men Du! tycker du detta är intressant och spännande. Skriv gärna och berätta här. Gör gärna det.

På en annan sträckning av gamla 28an mellan Båldön och Krukö står denna sten se kartan på Emmaboda kommuns info länkad här nedan.

Karta med stenarna utmärkta:

Emmaboda kommun- intressant information om Båldön  klicka här

 

Vägsten på fundament vid Lyckebyån invid väg 28 och Furs bro

Ja vi for faktiskt ner till Fur, då man ju ser en vägsten aldeles invid bron och nuvarande väg 28. Så här ser den ut på nära håll. Tänker utan att kunna/veta att den ser gjuten ut. Den ser annorlunda ut än de andra.

Har den här en annan funktion? Är den kanske lagad? är det därför den ser så sprucken ut. Fundamentet verkar vara murat med natursten. Vet du nåt om denna stenen? Det skulle vara så intressant att veta. Skriv nedan eller maila mail@asahalin.se)

Bulteqvarn vid Fur

När ni nu var vid Furs bro följde vi Lyckebyån tillBulteqvarn på Furs sida. En kort led som är fint utstakad och i ordning där utmed ån. vackert i höstfärger. Som bonus får ni några bilder från den turen också i detta inlägget.U

Uppströms delar sig Lyckebyån och vid en av fårorna låg Bulteqvarn som säkert har en intressant historia.

Älmtamåla skolrote har satt upp en informationstavla på plats. tackar och bockar

Dammen ligger så vackert i rost, mässing och koppar. Innan vi går denna kulna höstdag så vaknar älvorna ute på vattenspegeln.

I skogen droppar det och löven har höstfärger men i en lågmäld skala en sån här grå dag. vackert.

Björkstammarna som är vita- bjuder på en annan färgskala om man tittar ordentligt.

Ofta sitter man ju inne en sån här dag och tänker att vädret är grått och trist ändå. Vilken tur att mannen från Krukö kom och knackade på tänker jag. Så fick jag se även detta.

Och idag bjuder jag er på dessa bilder. Hoppas ni tycker om dem.

Nu väntar jobb i ateljen. Det var lite trix att sätta ihop då info kom från så många håll. Men nu är säcken ihopknuten. Jag slungar ut frågor och många gånger ligger de kvar obesvarade i kanske för alltid och ibland så dyker det upp nåt o en nedteckning eller i litteraturen, och då får man hoppa på földet igen.

Så skoj att få berätta en del av historien som jag stöter på  i naturen eller i littertur eller akivdokument. Tack alla som hjälpt till med tips och länkar och pepp.

Uppskattar du? skriv gärna en rad nedan. sätt x på webbplats fältet. Det går bra att vara anonym.

 

Trevlig helg

Åsa Halin

konstnär och berättare

Vissefjärda

 

Båldön, Brombo Flisa, Bulteqvarn, Fur, inristningar, karl XI, kungsvägen, Skogshistorier, stenar, Vägstenar, Vissefjärda, Vissefjärda historier

Comments (2)

Kommentarer inaktiverade.