Skip to main content

Åsa Halin Berättar – Här hittar du mig

Får jag presentera! Traditionellt berättande av sägner, historier och historia som hör trakten till. På sidan här finner du bokade berättaraftnar. Ibland slutna sällskap i bland öppna. Ibland vill man att besökarna bokar – ja för fikat ni vet.

Längst ner lite om mina berättarvandringar.

 

Berättaraftnar

Priset är ännu 3600 inklusive moms för en berättarafton exkl. transport. Jag kommer inom kort att höja priset då det är mycket jobb i form av forskning, berättandet (performance) och bilder inför berättaraftnarna. Mina priser är alltid inklusive moms.

Så passa på att boka vetja!

Under 2024

Obs- sorterat med datumen närmast i tiden överst.

– * –

Lördag den 30 november – Broakulla – Historier och sägner knutna till Broakulla och Johansfors… och lite till.

Hos Thams Plåt och Bygg i Broakulla

medverkande -Explore Småland och Åsa Halin Berättare

mer info kommer…

– * –

Lördag 2 november Alsboafton i Broakulla/Johansfors

– Thams Plåt och Bygg och souvenirbutik- kl 1800

Vid den stämningsfulla brasan hos Thams Plåt och bygg och souvenir butik- i den vackra och historiskt intressanta byn Broakulla/Johansfors. Jag bjuder på några sägner vid den stämningsfulla brasan.

– * –

29 oktober  – Passa på!

Ljuständning i Mörlunda Blockpark – Sägner

En kort vandring med berättande. Fler sägner utlovas i Hembygdsgården därefter. Anmälan (fika) klicka på länken

Ljuständning i Blockparken och magisk Berättarsafari | Visit Hultsfred

– * –

2024 Söndag 13 oktober

Åseda Hembygdsförening

Berättarafton i hembygdsgården Bergaboden  i Åseda – Sägner från Småland och Blekinge och även från Åsedatrakten.

 

Exempel på tidigare evenemang

~* ~

Augusti 2024

BerättarvandringarVandringar med Hundförare från Tyskland- Privat bokning

 Måndag 19 augusti – Vandring  Sjön Skepen – Vackra Lida by och tillbaks.

ca 7 km på skogsvägar. Sägner om gränsbygden och om platser utmed vägen. Vättar, jättar i folktron. Om lämningarna man skönjer i naturen. Om människorna, torpen, naturen och byarna.

Torsdag 22 augusti – vandring Kammarbos skogar

ca 7 km på skogsvägar. Sägner om Nils Dacke, Lindormar och Gloson. Väsen i vår historia. Sånt man underhöllsig med om kvällarna runt spisen eller som förklarade världen innan forskning och vetenskap förklarade annat.  Om människorna som en gång levde här i skogarna. Om människorna i jordkulan där i den vackra lilla dalgången. Sägner och berättelser, folktro och historia.

-*-

April – Oktober

Kyrkeby bränneri- guidade turer

Med kungligt privilegie att bränna brännvin sedan 1700talet – minsann

Under säsongen (april-oktober)  träffar man mig bland flera andra guider på Kyrkeby brännvinsbränneri här utanför Vissefjärda. Under juli månad berättar jag tillsammans med övriga guider på bränneriet om historien, tekniken kring brännvinsframställning, sägnerna och berättelserna från gården och bränneriet. Öppna guidningar Söndagar och onsdagar under juli kl 14.00. mer info på hemsidan kyrkeby.com där man även vänder sig för gruppbokningar.

-*-

JULI 2024

Måndag 15  juli-

Flymens Hembygdsförening –

En kväll med sägner som berättas i skymingen på logen under Flymens Kolmilnings-veckor

-*-

Fredag 5 juli

Blekinges Berättarvecka- Under Eken

Kyrkeby Brännvinsbränneri- Om bränneriet och människorna- Ett levande industriminne-  

Under Blekinges Berättarvecka för  Kyrkeby bränneri

-*-

Tisdag 2 juli

Tisdag 2 juli –  Berättar vandring. Det sägenomspunna Antamålarör

Åsa Halin – berättare, konstnär och guide berättar om gränsbygd  och berättartraditionen från trakten. Sägnerna och folktro från tiden innan forskning och vetenskap förklarade.

prel. kl 17.00 (ca 2,5 tim) 200kr/ pers. inkl. moms

Mer info kommer men skicka gärna ett sms om du är intresserad. Bokas med Sms till 0706271401 – invänta bekräftelse

-*-

Måndag 1 juli

Berättelser under eken- Blekinges berättarvecka – Holmsjös Hembygdsförening

sägner, historier, historia och folktro- berättartraditioner från trakten. Från tiden innan vetenskap och forskning förklarade.  Tiden när man trodde sig möta på en varg likväl som ett troll i skogarna.

mer info kommer

-*-

Jan – Februari

Södra Skogsägarna- Fagerhult – Privat evenemang – Berättarafton

-*-

Lindås Föreläsningsförening – Berättarafton

-*-

Dackegården- Vissefjärda – Berättarafton

-*-

Tidigare – Berättaraftnar

RUT- Ryd och Urshults Kvinnoförening

SPF Nybro

Inner wheel Emmaboda och Nybro i Ålebergs värdshus

Ädelfors folkhögskola

Algutsboda Hembygdsförening- Bökevara gården

Tadahs Kafferosteri- Lenhovda

Ffl.

Boka egna turer för kompisgänget, arbetskamraterna, föreningen, bussevenemanget.

Klicka här

~ * ~

Skogsturer med berättande

Ja istället för en podd i öronen kan du höra sägner berättas. Jag har en röstförstärkare för god medlyssning.

Vandringarna- Inför turerna har jag varit i kontakt med markägare och sägner och berättelser har valts ut just för denna turen och sträckningen. Kanske har de anknytning till platsen eller inspirerar till att berättas här. Vissa sägner och berättelser kan återberättas på flera turer då de är övergripande får vår del av Sverige. Så är det ju, är man i Småland kan man inte undvika att prata om, ja… tex sten.

Självklart!

För jag har ännu inte blivit det man kallar ”STEN-blind” som man kallar det här i trakten.

TURERNA

Det fanns en tid när man var lika säker att träffa på en varg som ett troll i skogarna i Sverige.  Man trodde att i dessa skogar fanns både Lindormar och gloson minsann. Man spottade 3 ggr för att varna vättarna och var rädd att få mask i håret om man inte täckte det.

På tomten levde man samman med tomten som inte var röd och sprudlande glad som de på julkorten. Skötte man sig inte kunde man få sig en ”sitt upp” ur tomma intet så man for ut på gödselstacken, tänka sig.

Promenader där alla hänger med och med röst förstärkare så alla hör. Berättande om sägner, folktro, historia och historier.

~*~

1. Antamåla rör, gränsbygd och Linneas stuga i Luvön -kort tur

Under promenaden berättar jag historier och sägner jag hittat i folklivsarkiven och hört berättats om jättar, stugfolk. Om tomtar, drakar och troll. Vi vandrar fram och åter över den forna landsgränsen till Danmark, så lite historia kring gränsbygden är på sin plats. Vi pratar om hur det var att leva här i Småländerna och Blekinge en gång när härarna avlöste varandra i skogsmarkerna och kungarna trängde sig på folkets vardag.

Här lämnade inlandsisen efter sig mycket sten. Vi talar om vad man kan se i naturen som skogsvandrare,  murar – så klart, men också husgrunder och kanske en och annan backstuga. Vi börjar vid Linneas stuga, så får se en traditionell ”stuga” ser ut och historien om just denna (Vi går ej in i stugan) Dessa stugor ser man oftast som stengrunder i skogarna idag.

Med mig som ciceron promenerar vi och jag berättar om sägnerna och landskapet vi går igenom. Lite historia, lite geologi och så en massa sägner och anekdoter såklart.

Pris och längd på turen

Turen är kortare än 3 km och går i långsam takt med många stopp på skogs och byvägar.

Turen tar ca 2 tim

Pris 250 kr per person inkl. moms. (minimum 10 personer)

Bokas med sms till Åsa Halin 0706271401. (senast 1 veckan innan, blir turen av kan man även boka senare) OBS! Invänta bokningsbekräftelse med information och gps koordinater om var vi träffas.

~*~

2. Antamåla rör, gränsbygd och botarna vid Hallasjön – längre tur

Vi tar här av från turen runt Luvön och Antamålarör och går mot Hallasjön och skogarna mot byn Slott.

Under promenaden berättar jag historier och sägner jag hittat i folklivsarkiven och hört berättats om jättar, stugfolk. Om tomtar, drakar och troll. Vi vandrar fram och åter över den forna landsgränsen till Danmark, så lite historia kring gränsbygden är på sin plats. Vi pratar om hur det var att leva här i Småländerna och Blekinge en gång när härarna avlöste varandra i skogsmarkerna och kungarna trängde sig på folkets vardag.

Men även om skrock och folktro förr. Om lindormar, tomtar och vättar som man trodde sig dela verkligheten med på den tiden.

Vi bryter av från rundan och går mot Hallasjön och Hallasjö ögon. Om sägner och historier om ”de kloka” och ”botarna”. Om trollgubbar och kloka gummor.

Här levde några personer som kallades ”botare” en gång i tiden. Vi talar om hur man kurerade och tänkte kring vård och bot längre tillbaks i tiden.

Pris och längd på turen

Turen tar ca 3 – 3,5 tim.

Km: ca 7 km på skogs och grusvägar och går i makligt tempo

Pris 300 kr per person inkl. moms. (minimum 10 personer)

Bokas med sms till Åsa Halin 0706271401. (senast 1 veckan innan, blir turen av kan man även boka senare) OBS! Invänta bokningsbekräftelse med information och gps koordinater om var vi träffas.

~*~

 

3. Promenad i Flädingstorp och Bamsekullas skogar

Turen går på skogs/by-vägar och stigar i Flädingstorps och Bamsekullas skogar. Inspirerande skogar med gamla,stora träd,  vacker gammelskog och miljöer med spännande historia som triggar fantasin.

Jag berättar historien kring gården och livet i den här delen av Småland för länge, länge sedan. Om herrskapet och ägaren som minsann ville skapa en egen ”köping” här. Om stugfolket och väglöst land. Om trollen som ordnade med åker som tack för hjälpen i grannbyn. Men även om vad man förr trodde sig kunna stöta på här i skogarna som tex. Lindormar och Glos-son, drakar och andra sägner och skrönor.

Spännande historier man förr berättade som underhållning eller i avskräckande syfte under kvällarna. En del finns nedtecknade för eftervärlden och nu återfinns i våra skatter i folklivsarkiven. Andra berättas än idag på sina håll.

Folktro och historia berättas under turen.

Pris och längd på turen

Turen tar ca 3 tim inkl. fikastopp med egen medhavd fika

Km: ca 6 km och går i makligt tempo

Pris 300 kr per person inkl. moms. (minimum 10 personer)

Bokas med sms till Åsa Halin 0706271401. (senast 1 veckan innan, blir turen av kan man även boka senare) OBS! Invänta bokningsbekräftelse med information och gps koordinater om var vi träffas.

~*~

4. Promenad från sjön Skepen till den vackra byn Lida- Dramatiskt kuperat landskap. Här intill gick forna landsgränsen till Danmark

Turen går på skogs/by-vägar och stigar i denna vackra del av sydöstra Småland. Backar och dalgångar. Vidsträckta hyggen som visar det dramatiska landskapet och krokvägarna som ringlar sig bortåt. Ibland genom mossig gammelskog och förbi snöbärsbuskar och murar…

Vi promenerar mellan sjön Skepen och Lida by tur och retur. Här, strax intill, gick en gång gränsen till Danmark. Dramatiska skeenden har hänt här och många berättelser berättats.

I dalgången syns Smegöl- varför heter den det kan man undra?  Vid fuktiga dagar syns dimman leka trollskt över gölen/tjärnen. Här vandrade en gång jätten Anta förbi, enligt sägnen. I trakterna syntes drakar svepa sina svansar av gnistor över trädtopparna. Kan det vara så att Anta glömde ett stenblock här på skogen en gång?

Kan det vara trollen eller kanske tomtarna som har sin boning i den stora stenen utmed vägen.  Vad hände här i gränstrakterna då, när det var orostider här vid landsgränsen? Här berättas om heroiska och sluga kvinnor som lurade den Danska hären och om skatter som gömts undan.

Historier från nu och då berättas av Åsa Halin under det att vi promenerar denna vackra väg. Spännande historier man förr berättade som underhållning eller i avskräckande syfte under kvällarna. Kanske ett uns av sanning här och där och förbättrade under århundradena. En del finns nedtecknade för eftervärlden och nu återfinns i våra skatter i folklivsarkiven. Andra berättas än idag på sina håll som sägner och skrönor.

Vi kommer fram till den idylliska byn Lida. Nu på våren i sin vackraste vår skrud. Inspirerande landskap  som triggar fantasin och Lida by, så vacker där på kullen med betade hagar ner mot sjön.

Vi vänder och går tillbaks. Spännande vackra omgivningar, skog, betesmarker, utsikter och vidsträckta hyggen som visar landskapets vackra former.

Häng med vetja! Så ska jag visa och berätta för er

Pris och längd på turen

Turen tar ca 3,5-4 tim inkl. fikastopp med egen medhavd fika

Km: ca 7-8 km

Pris 300 kr per person inkl. moms. (minimum 10 personer)

Bokas med sms till Åsa Halin 0706271401. (senast dagen innan turen går av stapeln) OBS! Invänta bokningsbekräftelse med information och gps koordinater om var vi träffas.

 

5. Kammarbo -Ny tur!

Här kan man välja en längre tur eller något kortare ca 5-7 km på skogs vägar. genom skog och över hyggen som visar dramatiken i landskapet. Om landskapet men också om historier och sägner från trakten. Om folket som levde i skogarna här. Vi besöker lämningarna av en jordstuga/jordkula och jag berättar om människorna som levt där. Ja platsen är ljuvlig. Man kan förstå att man ville slå sig ner där en gång.

Pris och längd på turen

Turen tar ca 3,5-4 tim inkl. fikastopp med egen medhavd fika

Km: ca 5-7 km

Pris 300 kr per person inkl. moms. (minimum 10 personer)

Bokas med sms till Åsa Halin 0706271401. (senast dagen innan turen går av stapeln) OBS! Invänta bokningsbekräftelse med information och gps koordinater om var vi träffas.

~*~

 

Nils Dacke – Historier, historia och sägner

Meddela om intresse finns för en vandring på temat ”Historier, historia och sägner kring Nils Dacke”

3000kr inkl.  moms  (över 10 personer ytterligare 300 kr per person)

~*~

Är du intresserad? maila mail@asahalin.se eller smsa 0706271401

Turer på engelska går bra om man bokar i god tid. Guidingar på svenska OCH engelska samtidigt utför jag dock inte, då det påverkar upplevelsen för samtliga deltagare.

Välkomna på tur

mvh

Åsa Halin

Vissefjärda

att göra, berättande, berättarvandringar, Blekinge, Emmaboda, guidade turer, historier, Kalmar län, Kronoberg, Nils Dacke, sägner, skogsturer, sydöstra småland, Sydöstra Sverige, utflykt, vandring, Vissefjärda